Hotel Royal

Hotel Royal

Ett familjeägt hotell med historiska anor i hjärtat av Göteborg.

The Royal Family: John-Erik

Vad får någon att vilja stanna kvar 35 år på samma arbetsplats? John-Erik Björhag vet. Han har jobbat på Hotel Royal sedan 80-talet och kan titulera sig själv som charmör, anekdotberättare och en av våra mest älskade Royal-profiler. Nu är det dags för honom att berätta sin egen historia.

Sommarjobbet som blev ett livsverk

Det är våren 1981. Erling Oddestad har precis köpt Hotel Royal och hans systrar Martha och Hanna har tagit över driften av hotellet. De är nu på jakt efter en sommarvikarie till receptionen och passar på att fråga en yngre bekant, men han har redan fått tag i ett annat jobb. Istället rekommenderar han en kamrat till honom: den då 24-årige John-Erik Björhag som inte hade någon som helst erfarenhet inom hotellbranschen.

– Jag hade jobbat lite som lärare och inom sjukvården och så innan. Men tja, tänkte jag – det är ju spännande med hotell. Kan bli ett bra sommarjobb.

Det blev det också – i hela 35 somrar, inklusive alla årstider där emellan. John-Erik sommarvikariat blev nämligen förlängt och på hösten därpå erbjöds han fast tjänst. De där studierna han tänkte fullfölja fick glatt vänta.

– Sedan gick jag och träffade min fru. Och när vi hade bildat familj blev det ju fullt upp. ”Ja, jag stannar väl i några år så får vi se sen…” tänkte jag. Och jag är fortfarande kvar, 35 år senare!

Från sommarvikarie till dataansvarig till bokningsansvarig till receptionsansvarig – de där 35 åren har bjudit på många nya steg uppåt i karriären. Och även om John-Erik med tiden har kommit att ägna mindre och mindre tid med gästerna är det just det som han vill lyfta fram som det absolut bästa med sitt jobb. Det, tillsammans med trivseln till alla arbetskamrater och chefer.

– Det har varit väldigt harmoniskt att få jobba med familjen Oddestad som äger hotellet. Vi har samma synsätt, även till livet och de djupa frågorna. Vi jobbar inte för pengarna i första hand, utan för våra gäster, våra kunder (som vi vill kalla gäster och inte kunder). Just den här nära kontakten med arbetskamraterna, med cheferna, med våra leverantörer, med våra gäster – det gör att vi blir som en familj. Vi myntade det uttrycket redan på 80-talet, ”The Royal family”. Inte bara på skoj alltså, utan vi kände verkligen så!

I sommar fyller han 60. Om fem år väntar pensionen. Kommer han fira sitt 40-årsjubileum på Hotel Royal?

– Mina företrädare som jobbade här innan mig har stannat efter 65. De hoppade in och hjälpte fortfarande till flera dagar i veckan. Britta Lövås som jobbade i receptionen i början på 80-talet blev till exempel kvar många år efter pensionen – tills hon var över 70. Det var svårt för henne att bara sluta, och jag tror inte heller att jag kommer kunna klippa med Royal bara sådär. Vi får se… kanske blir jag kvar till 67, det är ju den nya trenden.

– Om de vill ha kvar mig såklart, tillägger John-Erik och ler.

2016-06-17
Emma Nilsson
Redaktör
031-700 11 70
info@hotelroyal.nu