Hotel Royal

Hotel Royal

Ett familjeägt hotell med historiska anor i hjärtat av Göteborg.

När historien tittar fram

Att modernisera och förnya är något som krävs för att hänga med i svängarna. Det vet vi på Hotel Royal - och kanske är det just därför som vi lyckas bevara Göteborgs äldsta hotell. När man renoverar en byggnad som är så pass gammal som Hotel Royal, kan man hitta spår som vittnar om svunna tider - överallt. Med en nypa kunskap om hotellet och dess tidigare ägare kan vi lägga ihop dessa spår och ta en tripp tillbaka i historien. Nu ska ni få höra vad vi fann när vi renoverade ett rum på våning tre.

Hotel Royal har varit i drift sedan år 1852 och har i ur och skur varit en trygg och hemtrevlig övernattningsplats åt många gäster som besökt Göteborg. Hotellet har genom tiderna fått sig ett ansiktslyft, eller två, för att kunna säkerställa de besökande ska få den standard som de förväntar sig. Vi vet att bra service inte enbart kommer från fina rum eller goda frukostar, då det mänskliga bemötandet alltid väger tyngst. Men vi tror att en tillfredsställande miljö och trevlig atmosfär bidrar till att våra gäster ska få en god upplevelse på Hotel Royal.

Nu senast blev vi klara med renoveringen av korridorerna och även ett rum på våning tre. En spännande aspekt av att renovera ett så pass gammalt hotell är att spår av historien går att finna överallt. Ett tydligt exempel är väggmålningen på våning fyra som en gäst skapade då han inte hade pengar nog att betala sin nota. Denna händelse inträffade någon gång under början av 1900-talet, men målningen finns kvar än idag. Dessutom finns en gammal varuhiss som tidigare användes för att frakta nytvättade lakan till vinden där de hängdes på tork, men som numera är ombyggd till en riktigt tvättlucka – där lakan och handdukar kastas ner till vår tvättstuga i rasslande fart. Säkerligen har vi inte hittat alla gömda ting än, men när vi klev in i ett av våra större rum på våning tre upptäckte vi att taket hade blivit sänkt ungefär en halvmeter. Vi blev nyfikna.  

Efter noga övervägande bestämde vi oss för riva det sänkta taket. Dels för att högre takhöjd aldrig gör sig fel i stora rum, och dels för att vi var nyfikna på att se vad som gömde sig där bakom. En väl bevarad stuckatur och en vacker tapet från mitten av 1900-talet mötte våra nyfikna ögon. Ungefär vid samma tidpunkt påträffade vi även ett trägolv i sitt originalskick från samma tid ute i hotellkorridoren där på samma våning. Efter att ha jämfört ritningar från 1945 med planlösningen, så insåg vi att alltihop har varit en del av den lägenhet som Fru Palm bodde i.

Det faktum att tidigare ägare levde och bodde i sin verksamhet var inget ovanligt på den här tiden. Det speciella med Fru Palm var däremot andra ting. Vi har tidigare berättat om Fru Palm, den orädda kvinna som drev Hotel Royal mellan 1945 till 1979 - på ett sätt många på den här tiden trodde var omöjligt för en kvinna. Ett exempel på Fru Palms djärvhet var när hon gång klev upp ur källaren med en nål genom fingret, som hon råkat sticka sig med när hon reparerade lakan. Obesvärat bad hon om en tång, drog ut nålen ur sitt finger och återvände sedan ner i källaren för att fortsätta arbeta.

Fru Palm värnade ständigt om hotellets resurser. Ingenting fick gå till spillo och kunde saker fixas på egen hand så var det alltid att föredra. Detta tankesätt är något som finns kvar än idag på Hotel Royal. Att varuhissen - som blivit ombyggd till en tvättlucka, fortfarande används är bara ett exempel på hur vi tar till vara på vår egna kapacitet. Genom att själva tvätta lakan och handdukar i vårt eget tvätteri, undviker vi långa transporter fram och tillbaka. Fru Palms inställning, som innehöll mod, bestämdhet och ett riktigt jävlar anamma var något vi blev påminda om när vi fann den vackra tapeten, den gamla strukturen och trägolvet. Och vem vet vad vi finner nästa gång det är dags för renovering av ett rum på Hotel Royal.


2018-04-04
Ellen Hemmingsson
Redaktör
031-700 11 70
info@hotelroyal.nu