Hotel Royal

Hotel Royal

Ett familjeägt hotell med historiska anor i hjärtat av Göteborg.

En kaffe med smak av historien

Morgonkaffet och fikapausen – båda är givna inslag i kaféstaden Göteborg. På Hotel Royal kan du börja dagen med en kopp som doftar nymalda bönor av bästa kvalitet innan ni ger er ut för att utforska Göteborg.

Kanske har ni senare under dagen besökt något museum, strosat längs shoppinggatorna i innerstaden eller promenerat i någon av Göteborgs vackra parker. Efter några timmar vill ni gärna vila fötterna lite och luta er tillbaka i en skön fåtölj. Den välbehövda fikapausen gör sig mer och mer påmind.

 

Både kaffe- och kafékulturen sträcker sig långt bak i tiden i Göteborg. De första kaffehusen i Göteborg öppnade upp redan på 1770-talet. Utbudet bestod då främst av konditorier med finare bakelser och arbetarkaféer där gästerna även kunde serveras husmanskost av enklare karaktär. Framåt 1990-talet influerades Göteborg av Europa och espressomaskinerna, vilket öppnade för nya, mer moderna kaféer. Det finns dock fortfarande möjlighet till att fika i mysiga miljöer med anor tillbaka till 1800- och tidigt 1900-tal ­– precis som på Royal. Det må vimla av nyöppnade kaféer i stadens alla hörn, men här kommer några tips på fyra kaféer som också bär på en del av Göteborgs kulturhistoria:

 

 

Cafe du nord, Kungstorget 3.

Café Du Nord grundades år 1885 och har sedan första dagen varit familjeägt. Kaféet går även under namnet “köttbullekällaren” på grund av deras specialitet – hemgjorda köttbullar med senap och slätbröd. Recepten är ännu desamma, men idag kan du även få köttbullarna serverade tillsammans med potatismos. Sedan 2003 serverar Café Du Nord, utöver bakverk och kakor, även andra hemlagade maträtter.

 

Evas Paley, Kungsportsavenyn 39

Paleys öppnades i september 1945 av paret Paley. De drev gemensamt verksamheten högst upp på Avenyn i flera år innan konditoriet togs över av ägaren till Petterssons konditori, som då också låg på Avenyn. 1991 köpte Eva Olsson verksamheten och kaféet fick namnet Evas Paley. Paleys har sedan starten byggts om och fått ett eget bageri, men de nya ägarna har tagit tillvara på fastighetens gamla charm. Idag kan man både fika och äta mat här.

  

 

Cafe husaren, Haga Nygata 28

Café Husaren ligger i en k-märkt byggnad från 1800-talet, där det tidigare bedrivits både bankverksamhet och hattförsäljning. Husaren ligger även i historiska Haga, en av Göteborgs äldsta stadsdelar, som sägs ha fått sitt namn från de hagar som en gång fanns i kvarteren. Sedan slutet på 80-talet har huset dock utgjort ett av Göteborgs klassiska caféer, som gjort sig kända för att sina jättestora kanelbullar.

 

Färjenäs café, Karl IX:s Väg 1

Tar man sig över till Hisingen och bort mot Eriksberg ligger Färjenäs Café en kort promenad bort längs med vattnet. När kaféet öppnade år 1906 var det ett arbetarkafé och populärt bland de som jobbade i området. Förutom traditionellt fikabröd finns deras klassiska ”arbetarmackor” med ägg, bacon och falukorv fortfarande att beställa och lokalen är inredd likt hur det såg ut i början på 1900-talet. 

 

Rebecka Källqvist
Redaktör
+ 031-700 11 70
info@hotelroyal.nu