Hotel Royal

Hotel Royal

Ett familjeägt hotell med historiska anor i hjärtat av Göteborg.

Ord

Hej och välkommen till ord! Här återger vi anekdoter och gästberättelser ur Hotel Royals historia, berättar om vad som är aktuellt på hotellet, samt tipsar om sevärdheter och smultronställen runt om i staden.

Har du en egen Royalberättelse? Kommentera och dela gärna med dig av den till oss, vi älskar att höra om era vistelser här i Göteborg!

Möt Dick Eldemyr - en riktig trotjänare

2021-04-16

Dick Eldemyr

“Snön ligger vit på taken, endast tomten är vaken” – ja, så går dikten som handlar om hustomten som ordnar så allt fungerar bra på gården (läs hotellet). Även om vi inte har någon snö på taket just nu, så har vi en hustomte som heter Dick Eldemyr, och vi har pratat lite med honom om hur hans snart 45 år som elektriker sett ut.


Caroline Frey - vår husfru

2020-02-12

Caroline Frey Hotel Royal

Vad kallar man en tjänst som innefattar ansvar för städ, tvätt och personal, dekor och inredning av ett helt hotell, uppfinna dörrstopp, putsa mässing, göra äggröra, ja listan kan göras lång. För vissa skulle tjänsten heta housekeeping manager, men för Caroline Frey är det husfru som gäller.


Viveka - En person som får Royal att blomstra

2020-01-16

Viveka på Hotel royal

Har ni någongång suttit på Hotel Royals innergård? Då har du säkert tänkt på hur mysigt och ompysslat det är. En stor anledning till detta är kvinnan på bilden, som med sina gröna fingrar förgyllt rabatter och blomsterlådor på Hotel Royal i 15 år.

Möt Volkan Turaman - som bor på Hotel Royal 1 år

2020-01-16

Volkan Turaman

Vad är den längsta vistelse du spenderat på hotell? För vår gäst Volkan Turaman är Hotel Royal hans hem under ett helt års tid. När jag träffar honom för ett samtal har han avverkat hälften av sin vistelse.

The Royal Family - Annika Engelbrektsen

2020-01-16

Annika Engelbrektsen Hotel Royal

En stabil frukost är viktigt för en bra start på dagen - Annika berättar mer om varför frukosten på Hotel Royal är så uppskattad

När historien tittar fram

2020-01-16

Nyrenoverat på Hotel Royal

Att modernisera och förnya är något som krävs för att hänga med i svängarna. Det vet vi på Hotel Royal - och kanske är det just därför som vi lyckas bevara Göteborgs äldsta hotell. När man renoverar en byggnad som är så pass gammal som Hotel Royal, kan man hitta spår som vittnar om svunna tider - överallt. Med en nypa kunskap om hotellet och dess tidigare ägare kan vi lägga ihop dessa spår och ta en tripp tillbaka i historien. Nu ska ni få höra vad vi fann när vi renoverade ett rum på våning tre.

The Royal Family: Mattias Niklasson

2020-01-16

Mattias Niklasson

Hur gör man egentligen när man vill utveckla ett hotell som funnits i över 100 år? Och hur känns det att ta över efter någon som jobbat på Royal i hela 36 år? Vår nya medarbetare Mattias har just tagit över rollen som receptionschef efter John-Erik som gått i pension. Vi passade på att fråga honom om hur han trivs, det stora skidintresset och vad han planerar för framtiden.

Royals mesta stamgäst

2020-01-16

Peter Niman

Här på Royal har vi stamgäster. Och så har vi Peter Niman. Med över 400 nätter och runt 200 besök på hotellet är Peter nog den gäst som i modern tid bott flest nätter här på Royal. En riktigt bra stamgäst med andra ord! Vi tog oss ett snack kring vad han egentligen gör i Göteborg, hur det kommer sig att personalen försöker ge honom ett nytt rum inför varje besök och hemligheten bakom Royals magiska äggröra.

Bokmässan – en annorlunda vecka på Royal

2020-01-16

Boende evenemang Göteborg

Med nästan 100 000 besökare varje år är Bokmässan helt klart en stor händelse i Göteborg. Även här hos oss märks det att ett stort evenemang är i stan, där våra vanliga gäster till stor del byts ut mot bokförlag. Vi har pratat med Andreas i receptionen om hur en vanlig helg under Bokmässan ser ut, varför han tror att så många förlag kommer tillbaka varje år och om det stämmer att frukosten faktiskt behöver öppna tidigare… på en lördag?

The Royal Family: Markus Oddestad

2020-01-16

Har ni någonsin undrat hur det är att vara VD på ett hotell? Vi har intervjuat vår VD Markus om hur viktigt det är med Royals historia, det bästa med att driva ett hotell och hur det egentligen kommer sig att han flyttade ner från Stockholm till Göteborg.

The Royal Family: Henrik Lind

2020-01-16

Hur är det egentligen att styra och ställa över ett helt hotell? Vi tog oss ett litet snack med vår hotellchef Henrik om vad han gör under en vanlig dag, hans tidlösa syn på bra service och hur han inte kan slänga något utan att i alla fall försökt att laga det.

Fru Palm

2020-01-16

Denna historia handlar om en av hotellets tidigare ägare Mia Palm. Om hennes resa till ägare av ett hotell på en tid där många såg detta som en omöjlighet för en kvinna. Blandade med anekdoter från hennes tid, hennes konstintresse och starka vilja.

Bela Miklos - intervju

2020-01-16

Trots att det nu är över 10 år sedan han la sina skor på hyllan påminns vi varje dag om den prägel han satte under sina 41 år på hotellet. Här berättar Bela Miklos, en av våra mest kära Royalprofiler, om flykten undan revolutionen i Ungern, ödets märkliga påverkan och såklart; om ett halvt liv på Royal.

The Royal Family: Lisette Bergman

2020-01-16

Att ta steget och byta yrkesbana är något många går och funderar över, men inte alltid vågar göra. För Lisette var det däremot en självklarhet att söka sig mot sina drömmar. I en intervju med Amanda berättar hon om hur hon en dag för 11 år sedan tog klivet och steg in och sökte jobb på Hotel Royal, men även om sina förhoppningar på framtiden.

The Royal Family: John-Erik

2020-01-16

Vad får någon att vilja stanna kvar 35 år på samma arbetsplats? John-Erik Björhag vet. Han har jobbat på Hotel Royal sedan 80-talet och kan titulera sig själv som charmör, anekdotberättare och en av våra mest älskade Royal-profiler. Nu är det dags för honom att berätta sin egen historia.

Två tanter i långa klänningar

2020-01-16

Minns ni de berömda långklänningarna i pastellfärger som Royal brukade förknippas med i slutet av 1900-talet? Tyget var blommönstrat och arbetskläderna pryddes av gröna knappar och en krage i naturfärgad spets.

Stammisar nu och då

2020-01-16

Greven och Direktören, Lakrits-Nilsson och Sill-Karlsson. Hotel Royal har alltid haft sina stamgäster, men för 30-40 år sedan kallade de sig för helt andra saker än idag. Vår gamla veteran John-Erik Björhag delar med sig av några anekdoter från den gamla goda tiden.

En kaffe med smak av historien

2020-01-16

Morgonkaffet och fikapausen – båda är givna inslag i kaféstaden Göteborg. På Hotel Royal kan du börja dagen med en kopp som doftar nymalda bönor av bästa kvalitet innan ni ger er ut för att utforska Göteborg.

Johan A. Holmdahl – Från fattig bondson till framgångsrik hotellentreprenör

2020-01-16

I år är det exakt 140 år sedan en mycket intressant man tog över driften av Hotel Royal – Johan A. Holmdahl. Han är en av de ägare som drivit igenom störst förändringar av hotellet, och arvet från hans tid finns fortfarande att beskåda i vår entré i form av det handmålade glastaket, trappan i jugendstil och det mönstrade stengolvet. Berättelsen om Holmdahl är därför inte bara en berättelse om bondsonen från Småland som kom till Göteborg och lyckades bli en av stadens främsta affärsmän – det är även berättelsen om hur Hotel Royal blev just Hotel Royal.